Granenvrij hondenvoer is de nieuwe trend. Hondenliefhebbers worden zich meer bewust van wat ze aan hun hond voeren. Het is goed om je als baasje te verdiepen in het spijsverteringsstelsel van de hond en bewust te kiezen voor hondenvoer met of juist zonder graan.
Hond vs. Wolf
Honden zijn een ondersoort van de wilde wolven. Het DNA van wolven en honden lijkt veel op elkaar, toch er zijn essentiële verschillen. Wolven eten voornamelijk vlees en kunnen slecht plantaardig materiaal verteren. Honden lijken wel op vleeseters, doordat ze zo nauw verwant zijn aan wolven. Denk aan de tanden, het verteringsstelsel en het gedrag.
Honden en mensen leven al meer dan 10.000 jaar samen. In die tijd zijn ze samen geëvolueerd. Het voedsel van de mens werd in die jaren gedeeld met zijn hond. Doordat mensen steeds meer granen zijn gaan eten, kreeg de hond dit ook binnen. Het verteringsstelsel van de hond evolueerde zodanig, dat het in staat is om de koolhydraten uit granen te verteren. Honden zijn hierdoor geen pure carnivoren meer, maar omnivoren (alleseters). Dit betekent dat ze zowel vlees, als plantaardig materiaal kunnen verteren. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot pure vleeseters, taurine (belangrijk voor een goede functie van zenuwweefsel en de spieren) en vitamine A uit plantaardig materiaal halen.
Het verteringstelsel van de hond is net als de wolf uitgerust om vlees te verteren. De tanden zijn gemaakt om het vlees af te scheuren. Dit in tegenstelling tot de platte tanden van planteneters die het eten vermalen. Planteneters gebruiken het enzym alymase in hun speeksel om plantaardige zetmeel af te breken. Honden hebben dit enzym niet in hun speeksel, waardoor zetmeel pas in de darmen kan worden afgebroken. De relatief grote maag heeft een hogere zuurgraad om dierlijke proteïnen te verteren en bacteriën uit rottend vlees te doden. De hond is dus goed uitgerust om vlees te verteren. Sommige honden hebben toch moeite om granen en gluten te verteren. Een vaak gezien probleem is dat honden huidirritaties krijgen bij een granen- of glutenallergie. Voor deze honden kan granenvrij of glutenvrij hondenvoer helpen.
Zoals eerder beschreven is de hond heel goed in staat om graan te verteren. De koolhydraten uit graan zijn een goede bron van energie voor dieren en mensen die dit kunnen verteren. Graan kan, doordat het veel vezels bevat, een bijdrage leveren aan een gezonde spijsvertering. Met name honden met nierproblemen kunnen baat hebben bij het eten van graan. Uit onderzoek is gebleken dat als voer veel eiwitten/proteïne bevat maar geen graan, de nieren dit hoge vetpercentage niet kunnen verwerken. Door de extra vezels uit het graan wordt de bacteriekolonie in de darmen groter. Deze darmbacteriën hebben stikstof nodig wat uit het ureum in het bloed wordt gehaald. Dit ureum werd normaal door de nieren verwerkt. Door de extra bacteriën in de darmen hoeven de nieren nu minder hard te werken. Graan is zodoende een goede toevoeging in het voer van de hond, mits niet in een te groot aandeel. Iedere hond heeft zijn eigen specifieke behoeften. Daarom is het altijd belangrijk om de voeding aan te passen aan de behoeften van de hond.
Voedselallergie of intolerantie bij honden
Wanneer een hond gevoelig of allergisch is voor voer kan een eliminatiedieet helpen om uit te sluiten waar de hond allergisch voor is. Hierbij krijgt de hond eerst voer met één diersoort te eten en worden geleidelijk nieuwe diersoorten of graansoorten toegevoegd. Zodra een reactie ontstaat, weet je voor welk ingrediënt de hond overgevoelig is. Overgevoeligheid voor graan wordt meestal veroorzaakt door een specifiek type graan of gluten. Honden zijn zelden overgevoelig voor alle soorten graan.
Daarnaast blijken ook veel honden allergisch te zijn voor dierlijke eiwitten en proteïnen. Met name proteïne uit rundvlees, melkproducten en kip kunnen reacties opwekken. Mocht er een voedselallergie of intolerantie vermoed worden bij de hond dan is het dus belangrijk om goed te testen waar de hond allergisch voor is vóórdat het dieet aangepast wordt.
Conclusie
Zowel granenvrij hondenvoer als hondenvoer op graanbasis kan voor- en nadelen hebben. Elke hond heeft zijn eigen behoeften. Kijk daarom goed naar je hond of laat je goed adviseren welk voer het beste is voor uw hond.
Bronnen
Animal Health Literacy – Questions & Answers: FDA Center for Veterinary Medicine’s Investigation into a Possible Connection Between Diet and Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, www.fda.gov/AnimalVeterinary/ResourcesforYou /AnimalHealthLiteracy/ucm616279.htm
Axelsson E. et al, The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet, Nature, 2013 Jan 23, doi: 10.1038/nature11837, Science for Life Laboratory, Department of Medical Biochemistry and Microbiology, Uppsala University, 75237 Uppsala, Sweden
Becker, Karen. “Are Dogs With DCM Taurine-Deficient?” Healthy Pets with Dr. Karen Becker, Mercola.com, 9 July 2018, healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/ 2018/07/09/link-between-dog-food-taurine-deficiency-and-dcm.aspx.
CVM Updates – FDA Investigating Potential Connection Between Diet and Cases of Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, 12 Juli 2018, www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/ CVMUpdates/ucm613305.htm.
Mueller, R. S., Olivry, T., & Prélaud, P. (2016). Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC veterinary research.
Souliere, Kristyn. (2014). A Study of the Nutritional Effect of Grains in the Diet of a Dog.
Wood, Trina. “UC Davis Investigates Link Between Dog Diets and Deadly Heart Disease.” UC Davis School of Veterinary Medicine, 19 Juli 2018, www.vetmed.ucdavis.edu/news/uc-davis-investigates-link-between-dog-diets-and-deadly-heart-disease.
https://www.huffpost.com/entry/grainfree-pet-food-trend-_b_5429538?guccounter=1
https://vetnutrition.tufts.edu/2017/01/ food-allergies/
http://eclinpath.com/chemistry/pancreas/amylase/
https://www.sciencemag.org/news/2013/ 01/diet-shaped-dog-domestication
https://www.instituteofcaninebiology.org/ blog/a-key-genetic-innovation-in-dogs-diet