Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Hondenvoer voor gevoelige darmen

Als je hond regelmatig last heeft van dunne ontlasting of winderigheid kan het zijn dat hij een gevoelige maag of darmen heeft. Het juiste hondenvoer kan dan het verschil maken. In deze blog bespreken we de oorzaken van gevoelige darmen bij honden en geven we tips voor geschikt hondenvoer.

Oorzaken van gevoelige darmen bij honden

Gevoelige darmen bij honden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt:

  • Overgevoeligheid voor het voer: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten zoals kip, rundvlees, zuivel, of granen.
  • Veranderingen in dieet: Een plotselinge verandering in het type of merk hondenvoer kan het spijsverteringsstelsel van je hond van streek maken.
  • Stress: Net als mensen kunnen honden last krijgen van hun maag door stressvolle situaties.
  • Onderliggende gezondheidsproblemen: Soms kunnen spijsverteringsproblemen een teken zijn van een onderliggend probleem. 

Hondenvoer voor gevoelige darmen 

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je hond een gevoelige maag of darmen heeft dan is het raadzaam om het voer hierop aan te passen. Hieronder 2 tips.

Hypoallergeen voer voeren

Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontworpen om de kans op een overgevoelige reacties te verminderen. Dit voer bevat vaak beperkte ingrediënten en gebruikt ongewone eiwitbronnen zoals lam, eend, of vis in plaats van kip of rundvlees, die vaker allergische reacties veroorzaken.

Probiotica voor honden bijvoeren

Naast het geven van een hypoallergene brok is het verstandig om daarnaast een goede pro- en prebiotica  te geven. Prebiotica en probiotica ondersteunen een gezonde darmflora en kunnen helpen bij het ondersteunen van de spijsvertering van je hond. Deze  kunnen de balans van de goede bacteriën in de darmen herstellen wat belangrijk is voor honden met gevoelige darmen.

Voor welk hypoallergeen hondenvoer kan ik kiezen?

Wil je de overstap maken naar hypoallergeen voer omdat je hond gevoelige darmen heeft? Dan hebben wij verschillende varianten waar je uit kunt kiezen. 

 

Hoe maak ik de overstap naar hondenvoer voor gevoelige darmen?

Een geleidelijke overgang naar nieuw voer is cruciaal om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer met het oude voer. Verhoog het percentage van het nieuwe voer langzaam over een periode van 7 tot 10 dagen. Een typische overgang kan er als volgt uitzien:

  • Dag 1-2: 25% nieuw voer en 75% oud voer
  • Dag 3-4: 50% nieuw voer en 50% oud voer
  • Dag 5-6: 75% nieuw voer en 25% oud voer
  • Dag 7-10: 100% nieuw voer

Deze geleidelijke verandering helpt je hond om zich aan de nieuwe voeding aan te passen en vermindert het risico op klachten. 

Observeer je hond

Tijdens de overgang is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Let op veranderingen in zijn spijsvertering, gedrag, en algemene gezondheid. 

Hoe voer ik mijn hond met gevoelige darmen?

1. Kleine frequente maaltijden

Het geven van kleinere maaltijden verspreid over meerdere keren is beter voor honden met  gevoelige darmen. Dit voorkomt dat je hond te veel voedsel in één keer binnenkrijgt, wat de spijsvertering kan belasten.

2. Hydratatie

Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpt bij het voorkomen van uitdroging bij dunne ontlasting.

3. Vermijd Tafelresten

Het geven van tafelresten of andere menselijke voedingsmiddelen kan de spijsvertering van je hond verstoren. Houd je aan het nieuwe hondenvoer en vermijd het toevoegen van andere voedingsmiddelen. Dit wil ik echt benadrukken aangezien veel mensen dit toch doen. Helaas is dit voor de hond zelf erg slecht.