Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Hond likt en bijt aan zijn poot

Als je hond vaak aan zijn poot likt of bijt, kan dat heel vervelend zijn — zowel voor je hond als voor jou. Dit probleem kan ook te maken hebben met het voer dat je hond krijgt. In deze blog gaan we dieper in op de rol van voeding en hoe voedselallergieën of intoleranties kunnen leiden tot overmatig likken en bijten aan de poten.

Kan het aan het voer liggen?

Wanneer een hond aan zijn poot likt aan bijt kan dit veel oorzaken hebben. Je kunt hierbij denken aan angst, pijn, omgevingsallergie of voedselallergie. In deze blog ga ik in op voedselallergieen wat je er aan kunt doen.

Hond likt en bijt aan zijn poot door voedselallergie 

Voedselallergieën komen bij honden vaker voor dan je misschien denkt. Wanneer een hond allergisch is voor bepaalde ingrediënten in zijn voer, zoals kip, rundvlees, granen of zuivelproducten, kan zijn immuunsysteem overreageren. Dit leidt vaak tot huidproblemen, wat zich kan uiten in het likken en bijten van de poten.

Hoe herken je een voedselallergie bij je hond?

Een voedselallergie bij honden herken je aan verschillende symptomen, waarvan de meest voorkomende zijn:

  1. Gevoelige  huid – Vaak rond de poten, oren, gezicht en buik. Honden likken of krabben zichzelf overmatig.
  2. Gevoelige darmen – Dunne ontlasting, braken of overmatige gasvorming kunnen ook wijzen op een voedselallergie.
  3. Roodheid en huiduitslag – Vooral op gevoelige plekken zoals de buik en oksels.
  4. Kale plekken – Door overmatig likken en krabben kan de huid beschadigd raken, wat leidt tot kale plekken. 

Hond likt en bijt aan zijn poot door voedselintolerantie

In tegenstelling tot voedselallergieën, waarbij het immuunsysteem betrokken is, is een voedselintolerantie een reactie van het spijsverteringssysteem op bepaalde ingrediënten in het voer. Hoewel de symptomen soms vergelijkbaar zijn, is een intolerantie meestal minder ernstig dan een allergie. Toch kan het bij honden leiden tot ongemak waardoor ze aan hun poten gaan likken en bijten.

Welke ingrediënten veroorzaken bijten en likken aan poten?

De meest voorkomende ingrediënten die voedselallergieën bij honden veroorzaken, zijn:

  • Kip en rundvlees: Hoewel deze eiwitbronnen vaak worden gebruikt in hondenvoer, zijn ze ook bekende allergenen.
  • Granen: Sommige honden zijn gevoelig voor tarwe, maïs of andere granen.
  • Zuivelproducten: Lactose-intolerantie komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden.
  • Soja: Dit plantaardige eiwit kan ook problemen geven bij gevoelige honden.

Wat kun je doen als je denkt dat hondenvoer de trigger is?

a. Overstappen op hypoallergeen hondenvoer

Als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft, kun je overstappen op hypoallergeen voer. Dit voer bevat vaak alternatieve eiwitbronnen, zoals eend, lam of vis, en koolhydraten die minder vaak allergieën veroorzaken, zoals zoete aardappel of rijst.

b. Eliminatiedieet

Een andere effectieve manier om erachter te komen of het voer de oorzaak is, is door een eliminatiedieet te volgen. Dit dieet houdt in dat je hond voor een periode van 6-8 weken één type hypoallergeen voer krijgt, zonder tussendoortjes of tafelrestjes. Na deze periode kun je langzaam weer andere ingrediënten introduceren om te zien of de symptomen terugkomen. Als je hond stopt met het likken en bijten tijdens het dieet, is de kans groot dat het voer het probleem veroorzaakte.

c. Probiotica  

Naast hypoallergeen voer is het raadzaam om Canifelox GASTRO Probiotica te geven. Dit kun je naast het hypoallergene voer geven. Hiermee herstel je de balans in de darmen en draag je bij aan het verhogen van de weerstand, dit draagt bij aan het verminderen van het likken en bijten aan poten. 

Het belang van goed hondenvoer

Voeding is een van de belangrijkste aspecten van de gezondheid van je hond. Een goed dieet zorgt niet alleen voor voldoende energie, maar ondersteunt ook een gezonde huid en vacht. Als je hond gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, kan dit echter leiden tot allerlei problemen. Door bewust te kiezen voor kwaliteitsvoer en eventuele allergieën of intoleranties aan te pakken, kun je het welzijn van je hond verbeteren en het likken en bijten aan de poten verminderen.

Conclusie

Als je hond vaak aan zijn poot likt of bijt, kan voeding een belangrijke oorzaak zijn. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen leiden tot overmatig likken en bijten aan de poten. Door over te stappen op hypoallergeen voer of een eliminatiedieet te proberen, kun je ontdekken of voeding het probleem veroorzaakt.